Over Dimsum

Over Dimsum

Over Dimsum – Dim Sum is de verzamelnaam van meer dan duizend soorten delicate Chinese hapjes. Een gerechtje met een lange culinaire traditie en het is onlosmakelijk verbonden aan de Chinese eetcultuur.

Dim Sum worden soms nog als snack gezien, ten onrechte. Het is zoveel meer dan een snack. Je kunt Dim Sum eten bij een kopje thee, als fingerfood op het terras, ‘zomaar’ als hartig tussendoortje, als hapje erbij of als heerlijke maaltijd. Dimsummen kan eigenlijk altijd!

Ook de manier van bereiden biedt variatie: stomen, koken in bouillon of bakken. Vanwege het kleine formaat worden ze ook wel de “Tapas van China” genoemd.

De geschiedenis over Dimsum

De oude traditie van Dim Sum gaat namelijk wel tot 2.500 jaar terug. Het is in eerste instantie aan het hof van de keizer bedacht. Het waren kleine gerechtjes, exclusief voor de Keizer en de rijken. De provinciën gingen hun eigen recepten ontwikkelen en door de vulling, het deeg en de vorm kon men zien uit welke regio de Dim Sum kwamen.

Later werd in het zuiden in elke theehuis langs de beroemde zijderoute, waar handelaren naar de middellandse zeekust trokken, Dim Sum in vele varianten bereid. Overal stonden theehuizen waar bezoekers terecht konden om zaken te doen, maar ook voor ontspanning en luchtige gesprekken. De koks serveerden bij de thee kleine lekkernijen; de Dim Sum

In China zijn honderden soorten Dim Sum verkrijgbaar.

Vooral de Cantonese keuken in het zuiden van China kent een enorme variatie aan soorten. De theehuizen zijn daar nog steeds sociale ontmoetingsplaatsen.

Ook gespecialiseerde restaurants serveren Dim Sum vanaf de vroege ochtend tot laat in de avond. Mensen nemen er plaats aan grote tafels en kunnen allerlei soorten Dim Sum bestellen (aanvinken) en/of uitkiezen bij de medewerkers die karretjes met Dim Sum rondrijden.

“Dim Sum is meer dan een snackje, het betekent letterlijk ‘het aanraken van het hart’. Het draait niet alleen om het gerecht, Dimsummen is een beleving! Het gaat naast het eten zeker ook om het samenzijn, het sociale aspect, het kletsen met vrienden en familie.

DmmSmmOriginal Dim Sum - Beleving van Dim Sum

 Dim Sum samenstelling

Elke Dim Sum heeft een uitgebalanceerde samenstelling van vlees, vis of groenten met kruiden en andere smaakmakers zoals gember, sesam, soja. De vulling en de deegsoort bepalen welke bereiding het lekkerste resultaat geeft, van supersoft tot krokant.

Behalve de vulling is ook het soort deeg waarin de vulling wordt verpakt van groot belang, net als de vorm. ‘Het oog wil ook wat’, zegt men wel eens. Dim Sum zijn hiervan een sprekend voorbeeld.

De Dim Sum met verse ingrediënten is laag in natrium en zouten en er wordt zo min mogelijk vet gebruikt. De smaken van de vulling komen daarmee nog beter naar voren en de voedingswaarden blijven behouden. Dat alles maakt dat Dim Sum dus zo lekker smaakt.

 Thuis dimsummen

Ook in Nederland dimsummen we inmiddels op diverse momenten van de dag: als borrelhapje op een terras of thuis, bij de lunch, bij de thee of als avondmaaltijd. Dimsummen kan eigenlijk altijd.

Steeds meer mensen willen nu graag thuisdimsummen maar ze houden ook van gemak. Het zelf maken van Dim Sum kan best tijdrovend zijn. Wij hebben alle kennis in huis om het thuisdimsummen makkelijk en met 100% kwaliteit te maken.
Daarom hebben we de Dim Sum “Steam & Share” Box gemaakt. Een compleet kennismakingspakket met alles voor een heerlijke Dim Sum maaltijd thuis voor 2 personen, inclusief 2 stoommandjes, sausjes en thee voor € 14,95 p.p. en dus € 29,95 voor de complete box incl. verzendingskosten. Er is een standaard box en een Vegan box.

Wat wij willen is dat heel Nederland binnen nu en tien jaar weet wat échte Dim Sum is. Dat elke consument weet hoe het hoort te smaken. Wij willen bewijzen dat Dim Sum niet alleen een gefrituurde snack, maar ook een lekker gestoomd hapje kan zijn. Eigenlijk is het een minigerechtje in één pakketje.”
Er zijn zoveel soorten dus er is altijd wel iets lekkers, daarom houdt iedereen van Dim Sum.

 Soorten Dim Sum

Er zijn vele soorten en vormen Dim Sum en er zijn 3 manieren om de hapjes klaar te maken. Stomen, bakken en frituren.

In de Dim Sum “Steam & Share” Box  zitten de volgende Dim Sum:

 • Gyoza shrimp met garnalen, vis en judasoren
 • Gyoza Vegan met Chinese kool, wortel, waterkastanje, judasoren
 • Kai Pao – Chicken BBQ Bun met kippenvlees (geroosterd) en groenten
 • Kai Shao Mai – Hong Kong Dumpling met kippenvlees, Chinese champignons en groenten
 • Xiao Long Pao – Shanghai Dumpling met varkensvlees, paksoy en gember

In de Dim Sum “Steam & Share” Vegan Box vind je:

 • So Xiao Long Pao – Shanghai Dumpling Vegan met rijst vermicelli, Chinese kool, Chinese champignons wortel, judasoren en andere groenten
 • Gyoza Vegan met Chinese kool, wortel, waterkastanje, judasoren
 • Vegan kleefrijst pakketje met kleefrijst, soja, waterkastanje, bamboe, Chinese champignons

Thuis Bereiding

De Dim Sum producten uit de box kunnen op verschillende manieren worden bereid, allemaal even eenvoudig:

  • Bakken: in de koekenpan, met anti-aanbaklaag, voor een extra smaakdimensie met een knapperige bite
  • Stomen: boven koken water. Hierbij komt de smaak het best tot zijn recht en blijft het gezonde aspect van Dim Sum het meest behouden.

Je denkt, stomen? Moet ik dan zo’n stoomapparaat hebben? Nee! Je kunt al stomen in een vergiet maar in de box hebben we 2 stoommandjes toegevoegd. Het voordeel van stomen is bovendien dat de goede voedingsstoffen beter behouden blijven!

Je doet een bakpapiertje of een blaadje sla, of Chinese kool in het mandje, legt de Dim Sum producten erin en zet het stoommandje boven op een iets kleinere pan met kokend water.

NB: let wel op dat je bij een gasfornuis niet het vuur zo hard zet dat de vlammen bij het stoommandje kunnen komen. Zorg ervoor dat het vuur onder de bodem van de pan staat.

In de box vind je per Dim Sum alle bereidingsstappen uitvoerig omschreven. Op site vind je bij Dim Sum bereiden alle uitleg en ook de filmpjes waar stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de Dim Sum bereidt.

Het is makkelijk en in een handomdraai heb je een tafel vol lekkere Dim Sum gerechten om samen van te genieten.