Dag van de Chinese Taal
20 april, het is de Dag van de Chinese Taal! Deze eeuwenoude taal wordt door zo’n 1,22 miljard mensen gesproken. Voor de overige 6,45 miljard is de taal vaak één groot vraagteken. Zéker voor diegenen die het proberen te leren. Wat maakt deze taal nu zo veel complexer dan een andere taal? Via deze blog proberen we het uit te leggen!
Om te beginnen zijn er zo’n 250 verschillende dialecten te onderscheiden, sommige zo verschillend dat je het zou kunnen vergelijken met het verschil tussen Frans en Roemeens. Het kan dus zomaar zijn dat je een aardig woordje Mandarijns kunt spreken en vervolgens alsnog niet de weg kunt vragen tijdens je rondreis door China.
Nadat je je een weg geploeterd hebt door de dialecten kom je aan bij de karakters. Het Chinese schrift is namelijk logografisch en bestaat dus uit karakters. Simpel gezegd zijn het pictogrammen die door de loop van de jaren geëvolueerd zijn. Pittig om allemaal te leren en onthouden maar prachtig om te zien natuurlijk.
De toon waarop je in de Nederlandse taal iets zegt verandert hooguit de manier waarop het woord overkomt bij de ontvanger. In het Chinees kan dit het gehele woord veranderen! Zo kent het Mandarijns vier toonhoogtes (en een nultoon), het Kantonees telt maar liefst negen (!) verschillende toonhoogtes. Hiernaast een aantal manieren waarop je “Ma” kunt uitspreken. Begin er maar eens aan…
Is er dan helemaal niks eenvoudigs aan de Chinese taal? Jawel! Sinds de jaren 70 bestaat Pin Yin. Dit is een systeem om de Chinese taal weer te geven in letters. Op deze manier is het een stuk simpeler om de Chinese taal te leren! Het is niet toepasbaar bij elk dialect, maar bijvoorbeeld wel bij het Mandarijns.
Denk jij nu: “Challenge accepted!”? Wij moedigen het alleen maar aan! De Chinese taal is namelijk prachtig om je in te verdiepen.